Ochutnávka whisky

Whisky alebo whiskey? Škótska, írska alebo snáď japonská? Ktorá je lepšia a v čom sa líšia? Odkiaľ pochádza a ako sa vyrába? Ako si ju správne vychutnať a čo znamenajú označenia Blended, Single Malt a Single Barrel ? Aj na tieto a mnohé ďalšie otázky sme pripravení odpovedať na Vašej ochutnávke whisky. Ochutnávku starostlivo zostavujeme z rôznych druhov a značiek škótskej, írskej, japonskej a iných druhov whisky a bourbonov tak, aby každému účastníkovi priniesla skutočný zážitok. Počas celej doby ochutnávky sa o Vás a Vašich hostí stará profesionálni a usmievaví personál.

Whisky-web-text

Ochutnávka koňaku

Môžete vypáliť víno a získať tak brandy, ale na to, aby ste získali koňak, musí hrozno pochádzať len z regiónu Cognac vo Francúzsku a to od roku 1909. História koňaku však siaha omnoho ďalej. Pálenie vína totiž poznali už starí egypťania, destilačný prístroj taký ako ho poznáme dnes priniesli arabi, španieli proces destilácie vína zušľachtili. Prečo sa ale skutočne začalo vo Francúzsku páliť víno? Za akých okolností sa prišlo na to, že destilát je omnoho lepší, ak je aj desiatky rokov zavretý v sude? Ktorá bola prvá značka koňaku na svete a kto vymyslel značky, podľa ktorých sa koňaky rozdeľujú ? A čo tieto značky VS, VSOP, XO v skutočnosti znamenajú? Sme pripravení zasvetiť Vás a Vašich hostí do sveta tajomného vínneho destilátu. Ochutnávku starostlivo zostavujeme z rôznych druhov a značiek koňakov, brandy a armaňaku tak aby si z nej každý účastník odniesol čo najviac vedomostí a zážitkov. Počas celej doby ochutnávky sa o Vás a Vašich hostí stará ochotní a dobre naladení personál.

Ochutnávka rumu

Rum – ten pravý a dnes už veľmi ušľachtilý nápoj je pôvodom z nádhernej oblasti Karibiku – Karibských Antíl. Ten pravý rum, ktorý Vám predstavíme sa vyrába z čisto prírodných surovín – cukrovej trstiny. Kedysi drsný nápoj otrokov, pirátov a námorníkov skrýva v sebe neuveriteľné príbehy dávnych čias. Až keďsa na scéne objavili priekopníci ako Pedro Diago a Don Facundo Bacardi, podarilo sa cielenými pokusmi so znalosťou vína, zcivilizovať tento nápoj spodiny. Neskôr sa tento destilát stáva súčasťou najznámejšieho miešaného nápoja Cuba Libre. A ako vlastne prebieha zber cukrovej trstiny a výroba rumu z nej? Ako žili kedysi námorníci a piráti a ako sa vlastne dostali k rumu? Ktorý rum je v sieni slávy Karibských rumov a ako si správne rum vychutnať? Na tieto a všetky ďalšie otázky Vám odpovieme na Vašej ochutnávke rumu. Ochutnávku starostlivo zostavujeme z rumov rôznych oblastí, rôznych druhov a značiek. Počas celej doby ochutnávky odpovedá na zvedavé otázky Vás a Vašich hostí ochotní personál.

Ochutnávka šampanského

Šampanské je pitie tak trochu špeciálne. Ukrýva v sebe veselosť, radosť, romantiku.. . A ako vzniko šampanské? Ako inak – náhodou! Tuhé zimy v Champagni – regióne Francúzska, spôsobili, že chlad zastavil proces kvasenia v sudoch, kde sa uchovávalo víno. Keď sa neskôr oteplilo, proces sa spustil znova a nechtiac sa vytvoril oxid uhličitý. To spôsobilo, že víno vo fľašiach začalo žiť – bublinkovať. Podobne na chuť šampanskému prišli angličania v 17. storočí. Keď kupci dopravili anglickým obchodníkom obrovské zásoby vína z Francúzska, hostinskí ich stáčali do fľaší s hrubým sklom a na zátkovanie používali korok, ktorý bráni úniku oxidu uhličitého. V teplom prostredí útulných prístavných krčmičiek sa tak víno zmenilo na šampanské. To pravé šampanské však môže pochádzať len z oblasti Champagne – neveľkej oblasti vzdialenej asi 100 km od Paríža. V tejto oblasti nájdeme len 2% zo všetkých francúzskych viníc. Výroba šampanského podlieha prísnym pravidlám a kontrolám. Hlavným vinárskym strediskom v oblasti Champagne je mesto Epernay. Tu nájdeme rozsiahle systémy vínnych pivníc vyhĺbených v kriedovom masíve, v ktorých zrejú milióny fľaší šumivého zlata. Chceli by ste vedieť ktoré je najdrahšie šampanské na svete? Čo spája zo šampanským postavu mnícha Dona Perignona? Prečo pravé šampanské nemôže byť nikdy červené? Aký je rozdiel medzi šampanským a sektom a ktorý sekt je nalepší? Radi Vám odpovieme na Vašej ochutnávke šampanského. A ak budete chcieť, náš ochotný personál sa o Vás postará v bielych rukavičkách!

Ochutnávka tequily

Vedeli ste že Tequila, rovnako ako Cognac vo Francúzsku  sa môže vyrábať len v piatich oblastiach Mexika – v celom štáte Jalisco a v určitých oblastiach štátov Guanajuanto, Michoacán, Nayarit a Tamaulipas. Pestovanie agávy a výroba tequily je v Mexiku zákonom prísne upravená a dôkladne kontrolovaná.
Pravá tequila je vyrobená zo 100% modrej agáve – zo žiadnej inej zo všetkých existujúcich 136 druhov agáve. Rastlina modrá agáve pochádza z Mexika a po celé stáročia ju domorodí mexičania  prezývajú “mexický strom života a dostatku”. Z listov sa predtým vyrábal papier, z ostrých pichliačov ihly na šitie. Starí Aztékovia považovali rastlinu agáve za posvätnú a verili, že šťava, ktorá vyteká po narezaní z listov a koreňov rastliny, čistí telo a dušu. Španielski dobyvatelia však využili rastlinu po svojom: fermentovali sladkú šťavu z agáve a získali tequilu. Chceli by ste vedieť ako chutí pravá tequila? Aký je rozdiel medzi Tequilou Blanco, Reposado, Añejo alebo Extra Añejo? Aký je rozdiel medzi Tequilou a Mezcalom? Dávajú mexičania do fliaš s tequilou červíka? Ako sa zbiera agave a ako vznika tequila? Aj na tieto otázky Vám radi odpovieme na Vašej ochutnávke tequily. Počas celej doby ochutnávky sa na Vás spoza agave bude usmievať ochotní personál.

Ochutnávka cigár

Na ochutnávke cigár nám 90% hostí vždy položí otázku, či sú to tie cigary, ktoré si šúlajú kubánky na svojich stehnách. Odpoveď znie, áno. Všetky kvalitné cigary sa do dnešného dňa vyrábajú ručne, i keď prevažnú väčšinu šúľačov dnes tvoria muži. Mnoho kubánskych roľníkov sa po rozšírení tabaku preorientovalo na jeho pestovanie a mnohí ľudia si začali privyrábať ako šúľači cigár. Na spestrenie monotónnej práce mali každý deň k dispozícii predčítavača textov, novín a kníh. Títo šúľači ovplyvnili celý vývoj protišpanielskeho odboja a aj neskorších dejín Kuby. Do politického diania sa zapájali najmä vďaka svojej rozhľadenosti, ktorú získali počúvaním práve týchto textov. Akou cestou musí prejsť tabak od plantáže až po výslednú cigaru ? Ako si cigaru správne vybrať a ako ju fajčiť? Čo ovplyvňuje rozdielnosť chutí a vôní cigár? Ako chutí pravá Havana a ako cigara z Hondurasu? Na tieto a všetky ďalšie otázky ohľadom cigár Vám s radosťou odpovieme na Vašej ochutnávke. Po celú dobu ochutnávky sa o Vás bude starať zanietení personál.

Ochutnávka piva

Pivo tu bolo skôr ako víno a dokonca sa hovorí, že pivo predchádzalo pečeniu chleba. Z roku 2000 p. n. l. sa zachoval presný opis postupu varenia piva vo faraónových pivovaroch. Najcennejšie pivá dnes varia trapistickí mnísi a malé rodinné pivovary. Zo 170 trapistických kláštorov po celom svete, sa trapistické pivo varí len v siedmich z nich. Svojou výrobou, tradíciou a unikátnosťou zodpovedajú najvyššej kvalite. Vyrábajú sa z prvotriednych a tradičných surovín, poctivou cestou bez urýchľovania.  Každé trapistické pivo musí podliehať prísnym kontrolám – musia ho uvariť trapistickí mnísi, alebo aspoň pod ich kontrolou, musí byť uvarené v ich opátstve, pivovar musí byť závislý na kláštore, firemná kultúra sa riadi prísnymi pravidlami rádu a väčší podiel zo zisku je odovzdaný na dobročinné účely. A ktoré pivo je aktuálne najlepšie na svete? Koľko percent obsahu alkoholu má najsilnejšie kláštorné pivo? Aký je rozdiel vo výrobe medzi obrovskými pivovarmi a malými rodinnými pivovarmi? Existuje aj na Slovensku rodinný pivovar s kvalitnou produkciou? Na tieto aj na všetky ďalšie otázky sme pripravení odpovedať na Vašej ochutnávke piva. Počas ochutnávky sa o Vás s radosťou postará ochotný a komunikatívny personál.